6x ontwerptips voor een ontspannende zomertuin

Het zomerseizoen is in volle gang, en er is geen betere tijd om te genieten van een prachtig ontworpen zomertuin dan nu! Of je nu op zoek bent naar een plek om te ontspannen en tot rust te komen of een levendige ruimte wilt om van de zon te genieten, een goed ontworpen tuin kan een wereld van verschil maken. In deze blog delen we een aantal tips, ideeën en inspiratie om een ontspannende zomertuin te creëren.

Het belang van een ontspannende zomertuin

Voordat we in de ontwerptips duiken, kijken we eerst naar waarom een ontspannende zomertuin zo belangrijk is. De zomer is een tijd van ontspanning en genieten van het buitenleven. Studies hebben aangetoond dat groen en natuurlijke omgevingen een positieve invloed hebben op onze mentale gezondheid. Een ontspannende tuin kan dus bijdragen aan een gezondere en gelukkigere levensstijl.

Zomertuin ontwerptips

Goed begin is het halve werk

Begin met een goed doordacht ontwerp voor jouw zomertuin. Denk na over de gewenste indeling, de functies die je wilt opnemen en hoe je de ruimte optimaal kunt benutten. Bij Joris Vlassak Tuinen denken we graag met je mee.

Natuurlijke elementen

Verwerk natuurlijke elementen in je tuin zoals rotspartijen, een waterelement of een moestuin. Zo kun je genieten van verse ingrediënten zoals groente, fruit en kruiden. Ook het gebruik van waterpartijen zoals een fontein, vijver of waterval zorgen voor een relaxte sfeer passend bij de setting van jouw tuin. Laat je zintuigen prikkelen door het kalme geluid van stromend water. Al deze elementen voegen schoonheid en rust toe aan de tuin. Daarnaast bevordert het ook nog eens de biodiversiteit.

Kleurrijke beplanting

Kies kleurrijke bloemen en planten die bloeien in de zomer. Denk aan zonnebloemen, lavendel, hibiscus en vlinderstruiken. Meer weten over welke planten het beste bloeien in de zomer? Lees het hier.

Multifunctionele tuin

Creëer comfortabele zitplekken met tuinmeubilair en een loungehoek waar je kunt ontspannen en genieten van de tuin, of maak een prachtige buitenkeuken. Een tuin is meer dan alleen een plek om van het buitenleven te genieten, lees hier wat je nog meer kunt doen om je tuin optimaal te benutten.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Milieuvriendelijk Tuinieren

Pas milieuvriendelijke tuinpraktijken toe, zoals compostering, regenwater opvang en het vermijden van schadelijke chemicaliën. Voor een rustige en fijne uitstraling raden we aan om te kiezen voor inheemse planten in jouw tuinontwerp. Deze planten zijn beter aangepast aan de lokale omgeving, vergen minder onderhoud en trekken vaak inheemse dieren aan. Dit zijn dieren die zich op een natuurlijke wijze in onze regio ontwikkelen en zich aanpassen aan het klimaat van de omgeving.

Schaduwrijke Plekken

Zorg voor schaduwrijke plekken in de tuin met behulp van parasols, pergola’s of schaduwdoeken. Dit biedt verkoeling op warme zomerdagen. Mocht je op vakantie gaan, zorg dan dat je alle bloempotten bij elkaar op een plekje in de schaduw zet om verbranding tegen te gaan. Lees hier nog meer tips over hoe je jouw tuin vakantieproof maakt.

Met de deskundige ontwerptips en ideeën van Joris Vlassak Tuinen kun je nu aan de slag om jouw eigen ontspannende zomertuin te creëren. Een goed ontworpen tuin biedt niet alleen een plek om te ontspannen en tot rust te komen, maar voegt ook schoonheid en waarde toe aan jouw leefomgeving. Dus, maak gebruik van deze tips en laat jouw tuin een echt paradijs worden waar je de hele zomer van kunt genieten.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL