Houd rekening met je omgeving: kies voor een biodiverse tuin

Misschien heb je er al wel eens van gehoord: ‘een biodiverse tuin’. Een tuintrend die we steeds vaker voorbij zien komen. De balans tussen levendige beplanting en functionele elementen vind je ook in veel van onze tuinontwerpen terug. Met het aanleggen van beplanting en groene elementen in elke tuin stimuleren wij de flora en fauna. Wij zorgen voor een sfeervolle en groene tuin vol leven.

Wat is een biodiverse tuin?

Een tuin met biodiversiteit is een tuin die ontworpen en aangelegd is om de natuurlijke diversiteit van planten, dieren en insecten te bevorderen en behouden. Dit betekent dat er in een tuin verschillende soorten planten en bomen groeien, die elk hun eigen unieke rol hebben in het ondersteunen van de biodiversiteit. Een tuin met biodiversiteit kan verschillende soorten bloemen en struiken bevatten, die nectar en voedsel bieden aan verschillende soorten bijen, vlinders en andere bestuivers. Ook inheemse plantensoorten zijn goed voor een biodiverse tuin. Sommige zijn specifiek afgestemd op de omgeving en helpen daarmee de biodiversiteit in de tuin te ondersteunen.

Een tuin vol dierenliefde

Biodiversiteit in de tuin biedt diverse habitats voor verschillende soorten dieren zoals vogels, egels en insecten. Om deze habitats te creëren en de dieren naar jouw tuin te lokken kun je gebruik maken van nestkasten, insectenhotels en het bieden van beschutting en voedselbronnen. Door deze verschillende elementen te combineren, zorgen wij dat jouw tuin bijdraagt aan de biodiversiteit in jouw omgeving.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Waar houden wij rekening mee in een biodiverse tuin?

Wij kiezen planten die van nature voorkomen in de regio waar je woont. Deze planten zijn beter aangepast aan de lokale omgeving en bieden betere habitats voor de lokale dieren en insecten. 

We creëeren verschillende hoogtes en structuren in je tuin door gebruik te maken van bomen, struiken, vaste planten en bodembedekkers. Dit zorgt voor verschillende habitats voor verschillende soorten dieren.

Bij biodivers tuinieren geven wij de voorkeur aan organisch tuinieren. Vermijd het gebruik van pesticiden en herbiciden, omdat deze chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor dieren en insecten in de tuin. Wij maken gebruik van compost en natuurlijke meststoffen om de bodem te voeden en de groei van planten te bevorderen, zonder de bodem te vervuilen.

Sommige delen van je tuin laten wij bewust wild en onaangeraakt, zodat de natuurlijke biodiversiteit kan bloeien en verschillende soorten dieren en insecten een veilige plek hebben om te leven.

Wij raden altijd aan een kleine vijver of een waterbak aan te leggen, zodat vogels en insecten kunnen drinken en baden. Zorg ook voor een voedselbron, zoals een vogelvoeder of bloemen die nectar bevatten, om verschillende soorten dieren aan te trekken. 

Een regelmatig onderhoud van de tuin zorgt ervoor dat de planten gezond blijven en dat er geen ongewenste onkruiden en invasieve planten groeien die de biodiversiteit kunnen bedreigen. Ook bij het onderhoud van je tuin helpen we je graag.

Waarom zou je een biodiverse tuin aanleggen?

Een biodiverse tuin kan erg mooi zijn, met een verscheidenheid aan kleuren en texturen van verschillende planten en bloemen. Door het kiezen voor een biodiverse tuin draag je ook bij aan het behoud van het milieu. Het kan bijvoorbeeld helpen om de bodem te verbeteren, water vast te houden en je helpt mee aan ecologisch evenwicht in de leefomgeving. Daarnaast kan een biodiverse tuin ook een gevoel van rust brengen. Win-winsituatie dus!

Wat wij leuk vinden is dat een biodiverse tuin ook voor kinderen een paradijs is. Denk aan alle vogeltjes en vlinders die voorbij komen, maar ook de kennis die je kunt doorgeven over natuurbehoud en duurzaamheid. Je creëert een sfeervolle, leerzame en levendige tuin. Superleuk voor het hele gezin! Interesse in een biodiverse tuin? Neem contact met ons op.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL