Maak jouw tuin biodivers in 6 stappen met Joris Vlassak Tuinen

Een biodiverse tuin is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een bruisend ecosysteem dat bijdraagt aan de natuurlijke balans. Bij Joris Vlassak Tuinen weten we dat het maken van een biodiverse tuin meer is dan alleen planten plaatsen. In deze blog nemen we je mee door zes stappen om jouw tuin tot leven te brengen en waarom Joris Vlassak Tuinen de ideale partner is voor dit avontuur.

Stap 1: Biodiverse tuin begrijpen

Een biodiverse tuin is een oase van rust voor jou, insecten, vogels en andere dieren. Joris Vlassak Tuinen begrijpt de complexiteit van biodiversiteit en creëert tuinen die niet alleen mooi zijn, maar ook een thuis bieden aan een verscheidenheid van planten, insecten en dieren.

Stap 2: Laat je perfectionisme los

Besteed niet te veel aandacht aan rond dwarrelende bladeren; laat ze gerust wat langer liggen. Hierdoor worden ze schuilplaatsen voor kleine dieren, zoals egeltjes, en bieden ze onderdak aan insecten. Snoei planten pas na de winter en verwijder onkruid niet onmiddellijk. Een tip: laat het een tijdje staan op plekken waar het geen kwaad kan.

Stap 3: Creëer schuilplaatsen

Over schuilplaatsen gesproken, om de biodiversiteit te bevorderen is het belangrijk op diverse schuilplaatsen te creëren. Joris Vlassak Tuinen integreert strategisch geplaatste elementen, zoals stapelmuurtjes, houtblokken en natuurlijke grasbossen, om een veilige haven te bieden voor insecten, egels en andere kleine dieren.

Stap 4: Kies de juiste planten en wissel af

Niet alle planten zijn effectief als het gaat om het aantrekken van biodiversiteit in jouw tuin. Zorg voor een goede combinatie van diverse planten en bloemen. Joris Vlassak Tuinen selecteert planten die bekend staan om hun aantrekkingskracht op bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zo wordt jouw tuin een bron van voedsel en beschutting voor verschillende soorten.

Stap 5: help de dieren en insecten met een bijenhotel

Bijen ondervinden steeds meer moeilijkheden bij het vinden van geschikte leefomgevingen, vooral in tuinen waar oude stengels en planten worden verwijderd. Dit is zorgwekkend, aangezien bijen voor 90% verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van bloemen en planten. Meer dan 60% van de bestuiving van voedingsgewassen in Nederland is afhankelijk van bijenbestuiving.

Stap 6: Leg een waterpartij aan

Water is een essentieel element voor biodiversiteit. Joris Vlassak Tuinen ontwerpt waterpartijen die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook dienen als drinkplaats en leefomgeving voor verschillende dieren en insecten. Van vogels en egels tot libellen of vlinders, een goed ontworpen waterpartij brengt leven in jouw tuin.

Waarom Joris Vlassak Tuinen?

Het creëren van een biodiverse tuin vereist kennis en ervaring. Joris Vlassak Tuinen heeft een bewezen staat van dienst in het ontwerpen en onderhouden van tuinen die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook een thuis bieden aan diverse flora en fauna. Schakel ons in om jouw tuin te transformeren tot een levendige oase van biodiversiteit.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL