Tuinontwerp: 5x de populairste tuinontwerpen in Nederland

Ging jij voor de laatste tuintrends of tuinideeën richting Floriade Expo? Dan biedt deze blog de uitkomst. Want een tuinontwerp is er in alle soorten en maten. In Nederland zijn er enkele populaire tuinontwerpen die steeds vaker terugkomen in onze projecten. In deze blog zullen we enkele van deze populaire tuinideeën bespreken, zodat je meer inzicht krijgt in de verschillende mogelijkheden voor jouw tuin.

Moderne tuin

Moderne tuinen zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Dit type tuinontwerp kenmerkt zich door strakke lijnen, een minimalistisch design en moderne materialen zoals beton, staal en glas. Bij deze tuinen maken we eigenlijk weinig gebruik van planten maar focussen we ons meer op de tuindecoraties, tuinmeubels en functionaliteit. Het heeft vaak een stedelijke, stijlvolle uitstraling. Daarnaast maken we ook veel gebruik van water elementen wat zorgt voor een rustgevend effect. Qua verlichting wordt er vaak gebruik gemaakt van strakke, moderne verlichtingselementen zoals spots en LED-strips. Zo wordt de tuin in de avonduren prachtig verlicht.

Landelijke tuin

Tuinideeën spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van een landelijke tuin. Door te experimenteren met verschillende soorten planten en het gebruik van natuurlijke materialen, kun je een unieke sfeer creëren die past bij jouw persoonlijke stijl. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mix van inheemse planten en kleurrijke bloemen om een speelse uitstraling te creëren. Daarnaast zijn gebogen paden en natuurlijke hoogteverschillen ideaal om de tuin een rustieke uitstraling te geven. Met tuinideeën kun je dus volop variëren en een landelijke tuin creëren die volledig bij jou past.

Bij Joris Vlassak Tuinen houden we ook rekening met duurzaamheid, zo maken we graag gebruik van duurzame gereedschappen, en zijn we gespecialiseerd in het aanleggen van biodiverse tuinen.

Stadstuin

Ook met relatief weinig groen kunnen wij een aantrekkelijk en sfeervolle stadstuin creëren. Veel stadsmensen hebben alleen een kleine buitenruimte, maar weten vaak niet wat ze ermee moeten doen. Het zijn vaak kleinere tuinen, maar daar maken wij slim gebruik van door te werken met verticale beplanting, slimme opbergoplossingen en kleine, knusse tuinmeubels. Bij een stadstuin draait het om het creëren van een oase van rust en ontspanning in een drukke, stedelijke omgeving. Dit type tuin is daarom perfect voor mensen die houden van een moderne en minimalistische uitstraling.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Mediterrane tuin

Zittend op je eigen terras en het gevoel hebben dat je je in het buitenland waant. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Dit type tuinontwerp kun je herkennen aan de warme kleuren, geurige planten en kruiden en veel terrassen of zitjes. Het heeft een zonnige uitstraling en is geïnspireerd op tuinen in mediterrane landen. In dit soort tuinen maken we veel gebruik van geurige planten en kruiden zoals lavendel en tijm. Een mediterrane tuin kan natuurlijk niet zonder de mediterrane kleuren. Aardetinten, zand en rots kleuren zie je veel op het terras en in de tegels. Blauwe en paarse tinten proberen we terug te brengen in de bloemenweide. Dus, ben jij al fan?

JAPANSE TUINEN

Geen tijd voor een trip naar Japan? Dan brengen we Japan toch naar jou! Een Japans tuinontwerp zorgt voor een rustige, serene en harmonieuze sfeer. Kenmerkend voor een Japanse tuin zijn de strakke lijnen, asymmetrische composities en de nadruk op eenvoud en minimalisme. Het ontwerp is vaak geïnspireerd op de Japanse theetuin. Er wordt gebruik gemaakt van stenen, water, mos, bamboe en diverse water elementen. Ook een bonsai-boom, een brug of lantaarn kan niet ontbreken in jouw Japanse tuin. Het ontwerp is gebaseerd op de traditionele Japanse filosofie van zen en de zoektocht naar innerlijke vrede en balans.

We hebben enkele populaire tuinontwerp mogelijkheden besproken. Zit er iets tussen of wil je graag in gesprek met onze specialisten om te kijken wat voor tuinontwerp het best aansluit op jouw wensen en smaak? Neem dan zeker even contact met ons op, wij kijken graag met je mee!

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL