Alles over het bemesten van jouw tuin

Net als wij mensen ook eten en drinken nodig hebben om te leven, geldt dit ook voor planten en bloemen. Het is daarom heel belangrijk om jouw tuin op de juiste manier, met de juiste voedingsstoffen en op het juiste moment te bemesten. In deze blog leggen we uit waarom, waarmee, hoe en wanneer je het best jouw tuin kan bemesten. Oftewel: we maken je wegwijs zodat jij jouw tuin zo goed mogelijk kan verzorgen.

Waarom moet ik mijn tuin bemesten?

Het bemesten van je tuin is cruciaal om ervoor te zorgen dat planten en bloemen voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien, bloeien en gezond te blijven. De natuurlijke bodemvoorraad raakt na verloop van tijd uitgeput en daarom is het nodig om regelmatig bij te bemesten.

Waarmee kan ik mijn tuin het best bemesten?

Voor het bemesten van je tuin zijn verschillende soorten meststoffen beschikbaar, zoals organische meststoffen, kunstmest of een combinatie van beide. Organische meststoffen zijn bijvoorbeeld compost, mest van dieren of speciale organische mestkorrels. Deze meststoffen verbeteren de bodemstructuur en stimuleren het bodemleven. In de blog over seizoensgebonden bodemverzorging gaan we nog dieper in op de voordelen van bodemverzorging en bemesting.

Hoe moet ik mijn tuin bemesten?

Bij het bemesten van je tuin is het belangrijk om de juiste dosering te gebruiken. Volg de instructies op de verpakking van de meststoffen nauwkeurig op. Maar let op! Gebruik niet te veel mest, daar kunnen de planten en bloemen juist slap en kwetsbaar door worden. Verspreid de mest gelijkmatig over de bodem en werk het lichtjes in met een hark.

Wanneer heeft mijn tuin extra voedingsstoffen nodig?

Het beste moment om je tuin te bemesten is in het voorjaar, vlak voor of tijdens het groeiseizoen (meestal in maart/april). Op dat moment hebben de planten de meeste behoefte aan voedingsstoffen om te groeien en te bloeien. Vaak is één keer per jaar bemesten voldoende, maar bij intensief gebruik van de tuin of bij specifieke planten kan het nodig zijn om vaker te bemesten. Ook bij een gazon raden we aan om twee keer per jaar te bemesten.

Tuinbemesting zorgt voor een gezonde en weelderige groei van planten en bloemen, waardoor je optimaal kunt genieten van een prachtige tuin gedurende het hele seizoen. Vergeet niet om regelmatig te controleren of je tuin extra voedingsstoffen nodig heeft en pas het bemesten indien nodig aan. Voor meer tips en advies over het bemesten van jouw tuin, neem gerust contact op met Joris Vlassak Tuinen. We helpen je graag verder om jouw tuin tot in de puntjes te verzorgen.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL