Duurzaam tuinontwerp

In onze passie voor tuinen werken we bij Joris Vlassak Tuinen graag duurzaam. Dit doen wij op verschillende manieren waar wij jullie graag meer over vertellen in deze blog. Al met kleine aanpassingen kan ook jij bijdragen aan een beter milieu en een duurzame tuin.

Natuurlijke materialen

Een duurzame tuin begint bij een goed tuinontwerp. Daarnaast houden we rekening met het gebruik van natuurlijke materialen en het vermijden van schadelijke stoffen. Wij adviseren onze klanten bijvoorbeeld om te kiezen voor inheemse planten en bloemen, omdat deze beter aangepast zijn aan het lokale klimaat en daardoor minder water en voeding nodig hebben.

Recyclen

Een ander belangrijk aspect van duurzaamheid in de tuin is het verminderen van afval en het hergebruiken van materialen. Bij Joris Vlassak Tuinen draaien veel van onze gereedschappen op eigen zonne-energie en beschikken wij over een biomassa-verbrander die organisch afval omzet tot een nieuwe grondstof. Daarnaast composteren we bladafval voor bemesting en vangen we voor de bewatering regenwater op in een natuurvijver met natuurlijke filter.

Biodiversiteit

Een groene en duurzame tuin is een oase van rust voor jou, insecten, vogels en andere dieren. Door te kiezen voor inheemse, bloeiende planten kun je bijen en vlinders helpen. Tip: kies voor verschillende planten, zodat je het hele jaar door een bloeiende tuin hebt. Dat ziet er niet alleen gezellig uit, maar helpt ook nog eens alle dieren en insecten. Door egels en vogels naar je tuin te lokken, kun je bijvoorbeeld overlast van slakken tegen gaan.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Tuinontwerp

Het is belangrijk om je tuin goed in kaart te brengen. Daar weten onze vakkundige tuinontwerpers alles van en helpen jou daar graag bij. Waar komt de zon? Waar is de grond vochtig of juist droog? Op basis daarvan kiezen we planten en bomen. Leg daarnaast ook niet te veel bestrating in je tuin, maximaal 40 procent. Je kunt ook kiezen voor halfverharding, dan kan het regenwater goed weglopen. Met een goed tuinontwerp heb je bovendien ook nog eens weinig onderhoud aan je tuin. Een natuurlijke tuinvijver of water element zorgt voor nog meer natuur in je tuin en zorgt ook voor de opvang van regenwater. Onder aan de blog benoemen we alle voordelen van een water element in jouw tuin.

Tuin irrigatie systeem

Bij Joris Vlassak Tuinen maken we veel gebruik van een tuin irrigatie systeem. Op deze manier kun je jouw planten op een duurzame en verantwoorde manier van water voorzien, zonder dat het onnodig verspild wordt. Hier worden zowel je planten als de natuur blij van!

Water element

Ook het aanleggen van een water element in de tuin helpt enorm mee aan de verduurzaming van je tuin. We zien het steeds vaker voorbij komen en nemen het ook mee in ons tuinontwerp. Je vraagt je misschien af; waarom is een water element in een tuin populair? Daar geven wij jou graag antwoord op.

  • Een water element kan een mooie toevoeging zijn aan de tuin, vooral als het ontworpen is om het natuurlijke landschap van de tuin aan te vullen. En daarbij zorgt het geluid van stromend water voor een rustige en ontspannende sfeer.
  • Een water element kan bijdragen aan de biodiversiteit van de tuin. Het trekt dieren aan zoals vogels, insecten en vlinders, die gebruik kunnen maken van het water om te drinken, zich te wassen en voedsel te zoeken. Meer weten over het aanleggen van een biodiverse tuin? Lees hier onze blog.
  • Een water element kan helpen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor irrigatie van de tuin. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar het kan ook helpen om de waterrekening te verlagen.
  • Een goed ontworpen water element kan de vastgoedwaarde van een huis verhogen. Dit komt omdat het een unieke functie biedt die niet veel andere tuinen hebben.

 

Kortom, een water element is populair omdat het een esthetisch aantrekkelijke, praktische en milieuvriendelijke toevoeging is aan de tuin. Het biedt ook voordelen voor de biodiversiteit van de tuin en kan de waarde van een huis verhogen.

Bij Joris Vlassak Tuinen staan wij voor duurzaamheid in de tuin. Wij geloven dat kleine veranderingen kunnen bijdragen aan een groenere wereld en willen onze klanten graag helpen om hun tuin duurzamer te maken. Wil je meer weten over onze diensten en adviezen op het gebied van duurzaamheid in jouw tuin? Neem dan gerust contact met ons op.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL