5x tips voor het onderhoud van vijvers en waterpartijen

Zo richting de herfstperiode wordt het weer tijd om je vijver of waterpartij klaar te maken voor de winter. Vijvers en waterpartijen voegen een vleugje schoonheid en kalmte toe aan elke buitenruimte. Of je nu een prachtige koi vijver hebt of een kleine fontein, het onderhoud van deze waterpartijen is essentieel om hun gezondheid en uitstraling te behouden. In deze blog delen we een aantal tips en inzichten voor het onderhoud van jouw vijvers en waterpartijen.

Regelmatig reinigen

Een schone vijver is een gezonde vijver. Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal dat zich op het wateroppervlak heeft opgehoopt. Gebruik een schepnet om dit afval te verwijderen en voorkom dat het de waterkwaliteit negatief beïnvloedt.

Controleer de waterkwaliteit

Monitor regelmatig de pH-waarde, het zuurstofgehalte en de algengroei in de vijver. Schommelingen in deze factoren kunnen problemen veroorzaken voor de planten en vissen in je vijver. Investeer in een kwalitatieve test kit en pas indien nodig een waterbehandeling toe.

Verzorgen van vissen

Als je vissen in je vijver hebt, zorg dan voor een evenwichtige voeding en vermijd overbevolking. Overvoeding kan leiden tot vervuiling van het water. Zorg ook voor schuilplaatsen waar vissen zich kunnen verstoppen, dit kan de stress voor de vissen verminderen. En zorg er natuurlijk voor dat je de juiste vissen kiest voor in een vijver. Hiervoor adviseren we je om te overleggen met een expert.

Seizoensgebonden

Het onderhoud van vijvers varieert per seizoen. In de lente kun je beginnen met het opstarten van de filters en pompen, terwijl je in de herfst bladeren moet verwijderen voordat ze naar de bodem zinken. We raden aan om zowel in de herfst als in de winter een vijverafdeknet te gebruiken. Zo houd je de grootste bladeren eruit. Mocht er toch wat invallen, schep dit er dan uit voordat het op de bodem terechtkomt zodat het niet gaat rotten. Zo zorg je ervoor dat jouw waterpartijen en vijver weer klaar zijn voor het najaar.

Preventie van algen

Algen kunnen een vijver snel overwoekeren en vertroebelen. Beperk direct zonlicht, voeg extra waterplanten toe die de voedingsstoffen kunnen opnemen en overweeg het gebruik van natuurlijke algenbestrijders zoals drijvende planten. Op deze manier maken de algen geen kans om jouw vijver of waterpartij te bederven.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Het onderhouden van vijvers en waterpartijen vereist aandacht en zorg, maar de beloning is een prachtige buitenruimte die rust en ontspanning biedt. Door regelmatig schoon te maken, de waterkwaliteit te bewaken en seizoensgebonden aanpassingen te doen, kun je jouw vijver in topconditie houden. Bij Joris Vlassak Tuinen staan we klaar om je te assisteren bij het onderhoud van je vijver en andere tuin uitdagingen. Neem gerust contact met ons op voor professioneel advies en diensten op maat.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL