4x tips voor het water geven aan jouw planten

Begrijp de individuele behoeften van je planten

Elke plant heeft verschillende waterbehoeften. Het is belangrijk om de specifieke watervereisten van elke plant te begrijpen. Sommige planten hebben regelmatig water nodig, terwijl andere planten liever in drogere omstandigheden leven. Doe onderzoek naar de behoeften van je plantensoorten en pas je water routine daarop aan. Een net geplante, jonge plant heeft vaak meer water nodig dan een vetplant bijvoorbeeld. Joris Vlassak Tuinen kijkt graag met je mee om een gepast advies te kunnen geven.

Observeer en leer van je planten

Naast het doen van onderzoek naar de waterbehoefte van je planten, is het ook belangrijk om ze goed in de gaten te houden. Er is geen exacte gebruiksaanwijzing, omdat het natuurlijk ook afhankelijk van externe factoren zoals het weer. Observeer daarom dus goed de tekenen die aangeven dat ze water nodig hebben. Let op verwelking, droge grond en bladverkleuring. Deze signalen geven aan dat je plant dorst heeft. Leer de specifieke signalen van de planten kennen en pas je watergift aan op basis van wat je observeert.

Wanneer moet ik mijn planten water geven?

De timing van het water geven is van belang. Sproei alleen als de grond ook daadwerkelijk droog is. Als de bovenlaag droog is, maar de onderlaag nog vochtig is dan is het niet nodig om de planten direct water te geven. Daarnaast is het beter om de planten in je tuin ’s avonds water te geven. Tijdens zonnige dagen verdampt het water snel in de aanwezigheid van zonlicht, wat kan leiden tot bladverbranding.

Joris Vlassak tuinen
Joris Vlassak tuinen

Gebruik de juiste waterhoeveelheid

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven om overbewatering of onderbewatering te voorkomen. Maak rondom planten die je net geplant hebt een dijkje zodat het water niet snel wegloopt. Daarnaast is het beter om een aantal keren per week de grond goed nat te sproeien in plaats van elke dag een beetje water geven. Bij Joris Vlassak Tuinen kunnen we ook een irrigatiesysteem aanleggen in je tuin. Dit systeem zorgt er op een duurzame manier voor dat je planten water krijgen zonder onnodige waterverspilling.

 

Door deze 4 tips toe te passen, zorg je ervoor dat je planten de juiste hoeveelheid water krijgen in je tuin. Meer weten? Bij Joris Vlassak Tuinen helpen we je graag verder met ons advies en expertise op het gebied van waterverzorging voor je planten.

TAGS

DEEL DIT ARTIKEL